Agenda aktiviteiten VLAM
vlammetje  2 maart, Letters bij de Lunch, 12.30 - 13.30 uur


‘Argeloos vallen in andermans leven’
door Lizet Duyvendak
Schilperoord Muidhoud

Het is een tamelijk recent fenomeen dat ook in de Nederlandse letterkunde auteurs zich in hun werk bezighouden met actuele maatschappelijke kwesties als bijvoorbeeld het klimaat en diversiteit. In de poëzie zie je dat Dichters des Vaderlands en Stadsdichters, in lijn met hun opdracht om te reageren op de actualiteit, de grenzen overschrijden van de thema’s die we van oudsher met poëzie associëren.

In de Nederlandse literatuur verschenen de laatste jaren een aantal romans over misdadigers en psychiatrisch patiënten (bijv. De vrouw die de honden te eten gaf van Kristien Hemmerechts en Muidhond van Inge Schilperoord), auteurs schrijven over hun verblijf in een psychiatrische inrichting (bijv. Rogi Wieg en Menno Wigman). Auteurs geven schrijfles aan gevangenen, bijv. Stijn Vranken en Christine Otten (vorig jaar verscheen van haar hierover de roman Eén van ons). En er verschijnt ook poëzie over tbs’ers en gevangenen. Sommige van die teksten worden op eigen initiatief geschreven (bijv. gedichten van Menno Wigman bij oude politiefoto’s), andere op uitnodiging. Zo sprak toenmalig Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja in de zomer van 2020 op uitnodiging van de Pompekliniek met tbs’ers en hun behandelaars en schreef op basis hiervan de bundel Springtij. Ester Naomi Perquin, ook voormalig Dichter des Vaderlands, publiceerde gedichten over haar werk als gevangenisbewaarder, en een bundel gedichten over de politie.

In de lezing wordt ingegaan op dit werk over buitenstaanders en outcasts en worden een aantal gedichten besproken. Wat is dit voor poëzie, wat beweegt de schrijvers, hoe ‘werken’ die gedichten over ‘daders’ op de lezers?

 

Lizet Duyvendak was tot september 2022 als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Ze publiceert over lezersonderzoek en hedendaagse literatuur en is ook na haar pensioen nog actief als begeleider van leesclubs.

 

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis / Wel aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043-3505600

Organisatie i.s.m. Centre Céramique

 


 vlammetje  12 maart, 14.30 - 16.00 uur Opening Boekenweek met Jaap Robben


 

Jaap Robben (1984) is dichter en auteur. Hij schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Ook schreef hij meermaals voor het theater. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, zijn romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. In 2014 veroverde hij met zijn romandebuut ‘Birk’ boekhandel, lezer en recensent. Zijn tweede roman ‘Zomervacht’ haalde de longlist International Booker Prize 2021 en oogstte veel buitenlandse lof. Onlangs verscheen zijn langverwachte boek ‘Schemerleven’. De middag staat onder deskundige leiding van Janna Navis (Schunck en bestuurslid VLAM). De muzikale omlijsting is in handen van Tejo Verstappen en Johan de Haan.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 14.30-16.00 uur / Toegang: € 7,50 (inclusief consumptie). Kaartverkoop vanaf 22 februari: Klantenservice Centre Céramique (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043-3505600) / Met na afloop boekverkoop en signeersessie.

Organisatie: VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) i.s.m. Centre Céramique.

 


 vlammetje  16 en 19 maart: wandeling Markante Maastrichtse Mannen


van Tapijn tot Rieu
Rieu

een wandeling van Jet van Aalst en Paul Westerneng met gedichten en verhalen

door 600 jaar geschiedenis

donderdag 16 maart 2023           11.00 – 13.00 uur

zondag       19 maart                      11.00 – 13.00 uur

start en eindpunt: Vogelkooi – Henri Hermanspark

€ 7,50 inclusief boekje met gedichten en consumptie

aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Deel ons met anderen

Share |