Agenda aktiviteiten VLAM


 vlammetje 2 sept: Letters bij de Lunch


 

Nieuwe wegen voor Mariken

door Monica Boschman

  MarikenNijmegen3

Wie Nijmegen bezoekt, ontmoet Mariken van Niemeghen. Hoe zit dat in Antwerpen én in Maastricht? In Antwerpen leeft Mariken zeven jaar met de duivelse Moenen, in Maastricht verblijft ze jarenlang in het klooster voor gevallen zondaressen. Het is mooi haar verhaal ook in deze steden te blijven vertellen. Daarnaast is het een universeel verhaal, het gaat niet voor niets al vijfhonderd jaar mee. Het meisje dat zeven jaar met de duivel samenleefde en daarna tot inkeer kwam. Trappen we niet allemaal in de val van de duivel? Verleiding, zonde en vergeving. De zoekende mens die net als Mariken meerdere malen moet vallen en opstaan om zichzelf echt te leren kennen. Dichter Monica Boschman (1965) kroop in de huid van Mariken en schreef een cyclus gedichten. Die draagt ze voor, gecombineerd met de vertelling. Nieuwe wegen voor Mariken. Een verhaal dat je bij blijft.

Monica aan het woord: "Wat ik nu doe, is gegroeid uit wat ik eerder deed. Ik noem mijn studie Nederlandse taal en letterkunde en mijn werk als trainer, voorlichter, interviewer en tekstschrijver. Maar mijn belangrijkste leermeester is het leven zelf. Ik ben wie ik ben door alle stappen die ik vanaf 23 augustus 1965 heb gekropen en gezet."

Met muzikale omlijsting door Hildegard Moonen op viola da gamba. Ze is als docent verbonden aan Kumulus Muziekschool.

 

Locatie en tijdstip: Lutherse kerk, Hondstraat 14. Maastricht van 12.30-13.30 uur/ Toegang is gratis


vlammetje 7 okt: Letters bij de Lunch


Marguerite Duras, een opzienbarende persoonlijkheid in het Franse literaire leven

door Geertruida de Boer

Duras

Schrijfster, fenomeen, cineaste, gepassioneerd, bandeloos en sentimenteel.

Dat is Marguerite Duras , de "grande dame" van de Franse literatuur uit de 20e eeuw. Een vrouw met vele maskers, een schrijfster met een uit duizenden herkenbare stijl, een legende, een mythe door de één bejubeld, door de ander verguisd.

Ze is al 25 jaar dood maar ze leeft nog steeds in haar romans, haar toneelstukken en haar films. Liefde en verlangen, noodlot, wanhoop, waanzin en verzet, dat zijn de kaarten die Duras (1914-1996) bijna achteloos op tafel legt in al haar werk: enkele ingrediënten destilleren uit een waar gebeurd verhaal, ze aantrekkelijk maken of ze desnoods opnieuw verzinnen om aan het banale te ontsnappen en zo een mythe te scheppen.

Geertruida de Boer neemt u mee op reis door het leven en het werk van Duras.

Vanaf haar jeugd in Indo-China in één van haar eerste romans Un barrage contre le Pacifique - Een dam tegen de grote Oceaan uit 1950 via film en toneel naar de roman L'Amant - De minnaar die haar pas echt beroemd heeft gemaakt toen ze daarmee de prestigieuze Prix Goncourt won in 1984 naar haar laatste werk C'est tout - Dat is alles, uit 1995: het afscheid van een schrijfster.

 

Locatie en tijdstip: Lutherse kerk, Hondstraat 14, Maastricht van 12.30-13.30 uur

Toegang is gratis.

Aanmelden is gewenst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 vlammetje 14 nov.: Literaire middag met Adriaan van Dis


Dis Adriaan van c Carel Schutte rechtenvrij 2 website formaat
 

Literaire middag met Adriaan van Dis

Ontmoeting en gesprek o.l.v. Jet van Aalst en Henk Groenewegen

 

Adriaan van Dis debuteerde in 1983. Hij schreef reisromans, verhalen en veel geprezen en bekroonde romans.In 1984 verscheen de roman Indische duinen, gevolgd door onder meer Dubbelliefde, Familieziek, De wandelaar en Ik kom terug. In 2015 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald. Onlangs verscheen zijn nieuwste roman Klifi. Daarnaast staat de titel De wandelaar centraal in de campagne Nederland Leest in de maand november. Bibliotheekleden kunnen dit boek gratis afhalen in hun eigen bibliotheek.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 14.30-16.00 uur. Toegang: € 10,-,  voor VLAM-leden € 5,-. Kaarten vanaf 1 oktober verkrijgbaar bij klantenservice Centre Céramique.

Met boekverkoop en signeersessie.

Organisatie: VLAM, Boekhandel de Tribune en Centre Céramique

Deel ons met anderen

Share |