Agenda aktiviteiten VLAM


 vlammetje 4 nov.: Letters bij de Lunch, 12.30 - 13.30 uur

In het voetspoor van doctor Carolus Battus in de zestiende eeuw

door Marleen Willebrands

 

Willebrands Excellente kookboek

Het Excellente kookboek van doctor Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht als afsluiting van een medisch werk. Het is het eerste gedrukte kookboek in de Republiek. Deze verzameling van zo’n driehonderd recepten laat op unieke wijze de veranderende keuken zien van de late Middeleeuwen naar de moderne tijd.

Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands hebben dit historische kookboek hertaald in modern Nederlands, met uitgebreide achtergrondinformatie over Battus, zijn gezondheidsleer, de keukeninrichting en Battus’ kookkunst. Ruim dertig bewerkte recepten brengen de smaak van het verleden op uw bord. Kunsthistorica Alexandra van Dongen beschrijft in het boek de gedekte tafel en de tafelmanieren uit die tijd. Die tafel illustreert zij met zestiende-eeuws tafelgerei uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

In deze lezing, geïllustreerd met afbeeldingen in PowerPoint, vertelt Marleen over de omzwervingen van de lutheraan Carel Baten, de samensteller van dit ‘Cocboeck’ uit 1593: vanuit zijn geboorteplaats Gent, via Rostock, naar Antwerpen, Dordrecht en ten slotte Amsterdam. Na zijn promotie in de geneeskunde in 1569 vertaalde hij zijn naam in het Latijn, ‘Carolus Battus’. Zijn verdienste was dat hij medische werken uit het Duits en het Frans vertaalde in de volkstaal, het Nederlands. Dat geldt niet voor dit ‘Cocboeck’, ontleend aan Zuid-Nederlandse handgeschreven keukenrecepten uit de zestiende eeuw.
Op de achtergronden van dit kookboek wordt nader ingegaan: de klassieke dieetleer uit die tijd, de kooktechnieken, maaltijdgewoonten en tafelmanieren.

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis, wel graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043-3505600.

 

 vlammetje 14 nov.: Literaire middag met Adriaan van Dis


Dis Adriaan van c Carel Schutte rechtenvrij 2 website formaat
 

Literaire middag met Adriaan van Dis

Ontmoeting en gesprek o.l.v. Jet van Aalst en Janna Navis

 

Dit najaar staat De Wandelaar van Adriaan van Dis centraal in de campagne Nederland Leest. Voor VLAM, Boekhandel De Tribune en het Centre Céramique was dit de reden om de schrijver uit te nodigen voor een ontmoeting en gesprek met zijn lezers uit Maastricht.

 

Adriaan van Dis debuteerde in 1983. Hij schreef reisromans, verhalen en veel geprezen en bekroonde romans.In 1984 verscheen de roman Indische duinen, gevolgd door onder meer Dubbelliefde, Familieziek, De wandelaar en Ik kom terug. In 2015 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald. Onlangs verscheen zijn nieuwste roman Klifi.

 

Zijn boek De wandelaar staat centraal in de campagne Nederland Leest in de maand november. Bibliotheekleden kunnen dit boek dan gratis afhalen in hun eigen bibliotheek. Eén boek, duizend gesprekken - een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt.

 

Locatie en tijdstip: Centre Céramique Maastricht, 14.30-16.00 uur. Toegang: € 10,- voor VLAM-leden en leden Centre Céramique € 5,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij klantenservice Centre Céramique of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043 3505600. Reserveren is verplicht, de gereserveerde kaarten graag uiterlijk 12 november voor 17.00 uur ophalen bij de klantenservice.

Met boekverkoop en signeersessie.

 

Organisatie: VLAM, Boekhandel de Tribune en Centre Céramique

Deel ons met anderen

Share |