Agenda aktiviteiten VLAM

 

vlammetje  5 okt, Letters bij de Lunch, 12.30 - 13.30 uur

Het tragische succes van ‘Zij kwam uit Marioepol’, een roman van Natascha Wodin

door Rein de Wilde

Rein de Wilde zoekt in zijn voordracht redenen voor het succes van de roman ‘Zij kwam uit Marienpol’ van de Duitse schrijfster Natascha Wodin. Toen de roman in 2017 in Duitsland verscheen was Wodin bepaald geen beginneling. Ze had meerdere romans en verhalen gepublicieerd en inmiddels een aardig stel literaire prijzen verzameld. Maar voor het grotere publiek in Duitsland was ze een onbekende. Enkele van haar eerdere romans waren vertaald, maar de oplages bleven ook in het buitenland bescheiden. En toen was er dus deze bestseller. Grote oplages, vele vertalingen, meerdere prijzen. Wodin was inmiddels in de zestig en had naast haar literaire werk jarenlang Russische krimi’s vertaald om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar nu, zoals ze zelf in een interview zei, had ze ineens haar pensioenvoorziening op orde.

De ‘Zij’ in de titel van de roman verwijst naar Wodins moeder. Autofictie dus, erg in de mode de laatste tijd. En Marioepol, wie had van die stad gehoord voordat Rusland Oekraïne binnenviel? Aan deze meer voor de hand liggende redenen gaat de voordracht niet voorbij. Maar is dat het hele verhaal? De Wilde’s stelling: zeker niet!

Rein de Wilde is lang geleden in Groningen opgeleid tot filosoof en werkte voor zijn pensionering bij de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit.

 

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / toegang is gratis / wel aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043-3505600

Organisatie i.s.m. Centre Céramiquevlammetje  29 okt. Lezing Herman Pleij, 14.30 - 16.00 uur


Bepalen grote uitvinders de geschiedenis?

 

Lezing door Herman Pleij

Pleij portret300 MaandEureka

 

In het kader van de Maand van de Geschiedenis geeft de bekende historicus Herman Pleij op uitnodiging van VLAM een lezing, waarin hij op eigen wijze invulling geeft aan het thema Eureka!.

 

Eureka (‘Ik heb het gevonden’) luidde een gemakzuchtige geschiedschrijving in.

Doordat Archimedes zat te spelen in bad met het op en neer bewegen van zijn hand in het water, zou hij de zwaartekracht ontdekt hebben. Had hij gewoon liggen dommelen, dan liepen we nu nog rond op sandalen en in witte gewaden.

Laurens Janszoon Coster wandelde in de vijftiende eeuw graag met zijn kinderen in de Haarlemmerhout. Eens sneed hij de letters van hun namen uit boomschors. Die vielen op de grond, hun vader trapte erop en zou vast Eureka hebben geroepen als hij het Grieks machtig was geweest: hij had de boekdrukkunst uitgevonden!

Kan één mens de wereld ingrijpend veranderen? De naam van de kernfysicus Oppenheimer is met de atoombom verbonden – had hij maar een andere studie gekozen…

Deze weinig diepgaande denkwijze staat bekend als de ‘Cleopatra’s neustheorie’. Was zij voor Marcus Antonius niet zo onweerstaanbaar geweest door haar fraaie neus, dan spraken we nu in Europa nog allemaal Latijn. Door zijn zinsbegoocheling was het Romeinse Rijk immers te gronde gegaan.

Substantiële vernieuwingen komen niet spontaan uit de lucht vallen, maar dienen zich eerder aan als proces dan als gebeurtenis. Toch blijft het zeer gewild om grote uitvinders aan te wijzen en te bekronen met Nobelprijzen. Het kan namelijk moeilijk ontkend worden dat zij het nieuwe een bepaald accent gegeven hebben. En komt daar het onverwoestbare geloof in de maakbaarheid van de wereld niet bij? Moet langs die weg niet het wereldraadsel opgelost worden? Mogelijk helpt de overtuiging dat je met één vondst steenrijk kunt worden daarbij ook een handje? Misschien is dat laatste wel heel erg ‘Nederlands’. Op de wereldranglijst voor patentaanvragen ter bescherming van uitvindingen neemt Nederland de tweede (!) plaats in…

Herman Pleij (1943) combineert literatuur en historie, zoals in zijn boek Met een scheef oog. Tijdsbeelden aan de hand van mijzelf (2022). Hij schenkt in de lezing aandacht aan de trend dat de literatuur feitelijkheid gebruikt, waardoor de grenzen tussen feit en fictie lijken te vervagen, en aan het literaire karakter van steeds meer historische studies. Hij  is een emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de middeleeuwse literatuur. 

 

De lezing van Herman Pleij vindt plaats op zondag 29 oktober in de Cellebroederskapel, Brusselsestraat 58, van 14.30 tot 16.00 uur. Na afloop is er boekverkoop met signeersessie.

De entreeprijs is € 10,-.

Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betalen: NL05 RABO 0361 9223 88


Deel ons met anderen

Share |