14 nov. Literaire middag met Adriaan van Dis

14 nov. Literaire middag met Adriaan van Dis

Literaire middag met Adriaan van Dis Ontmoeting en gesprek o.l.v....

4 nov. Letters bij de Lunch: In het voetspoor van Carolus Battus

4 nov. Letters bij de Lunch: In het voetspoor van Carolus Battus

In het voetspoor van doctor Carolus Battus in de zestiende...

  • 14 nov. Literaire middag met Adriaan van Dis

    14 nov. Literaire middag met Adriaan...

  • 4 nov. Letters bij de Lunch: In het voetspoor van Carolus Battus

    4 nov. Letters bij de Lunch: In het...

In het voetspoor van doctor Carolus Battus in de zestiende eeuw.

Door Marleen Willebrands

Willebrands Excellente kookboek

Het Excellente kookboek van doctor Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht als afsluiting van een medisch werk. Het is het eerste gedrukte kookboek in de Republiek. Deze verzameling van zo’n driehonderd recepten laat op unieke wijze de veranderende keuken zien van de late Middeleeuwen naar de moderne tijd.

Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands hebben dit historische kookboek hertaald in modern Nederlands, met uitgebreide achtergrondinformatie over Battus, zijn gezondheidsleer, de keukeninrichting en Battus’ kookkunst. Ruim dertig bewerkte recepten brengen de smaak van het verleden op uw bord. Kunsthistorica Alexandra van Dongen beschrijft in het boek de gedekte tafel en de tafelmanieren uit die tijd. Die tafel illustreert zij met zestiende-eeuws tafelgerei uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

In deze lezing, geïllustreerd met afbeeldingen in PowerPoint, vertelt Marleen over de omzwervingen van de lutheraan Carel Baten, de samensteller van dit ‘Cocboeck’ uit 1593: vanuit zijn geboorteplaats Gent, via Rostock, naar Antwerpen, Dordrecht en ten slotte Amsterdam. Na zijn promotie in de geneeskunde in 1569 vertaalde hij zijn naam in het Latijn, ‘Carolus Battus’. Zijn verdienste was dat hij medische werken uit het Duits en het Frans vertaalde in de volkstaal, het Nederlands. Dat geldt niet voor dit ‘Cocboeck’, ontleend aan Zuid-Nederlandse handgeschreven keukenrecepten uit de zestiende eeuw.
Op de achtergronden van dit kookboek wordt nader ingegaan: de klassieke dieetleer uit die tijd, de kooktechnieken, maaltijdgewoonten en tafelmanieren.

 

Locatie en tijdstip: Centre Céramique, 12.30-13.30 uur / Toegang is gratis, wel graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 043-3505600

Deel ons met anderen

Share |